"La altarul lui Dumnezeu, stai cu orice neam crestin, dar vii cu haina de sarbatoare a neamului tau"
Prin voia lui Dumnezeu, am avut bucuria sa-l cunoastem pe unul dintre cei mai strasnici preoti din tara, parintele Jan Nicolae de la Alba Iulia. Om tanar (n. 5 dec. 1967), cu obarsie si temperament muntenesti (Gaesti-Dambovita), posesor a trei licente, in chimie alimentara, teologie si filosofie, cu studii doctorale in Germania si un titlu de doctor in teologie, obtinut la Cluj, parintele Jan s-a casatorit cu o ardeleanca din Cugir si s-a stabilit in Transilvania. Este profesor la Facultatea de Teologie din Alba Iulia si slujitor la biserica memoriala "Mihai Viteazul" din oras, dar lucreaza la constructia unei noi biserici, inchinata Sfintilor Martiri Brancoveni, in Cartierul Nou.
Parintele Jan te fascineaza deopotriva prin discursul fierbinte, pasionant, cult si intelept, si prin entuziasmul sau molipsitor. Preocupat de traditie si folclor, ca mijloace de transmitere a credintei, parintele Jan a devenit un animator cultural de prim rang in Cetatea Unirii. Dar mai intai, am cautat sa ne lamurim asupra traseului sfintiei sale, de la inginerie la teologie, via filosofie. "La chimie alimentara inveti cum se fac painea si vinul, la teologie cum sa le sfintesti si la filosofie cum trebuie sa le imparti", glumeste parintele.
"Eram ortodox asa cum sunt fluturii fluturi"
- Parinte, nu sunteti nici primul si probabil nici ultimul inginer care isi descopera vocatia preotiei. Cum a fost drumul sfintiei voastre de la intelegerea materiala a lumii, la cea spirituala?
- Casa noastra parinteasca era vizavi de o biserica si am fost ortodox in mod natural, din copilarie, asa cum sunt fluturii fluturi, fara sa se gandeasca la conditia lor. Mergeam la liturghie in marile sarbatori dar in rest, mai dadeam pe la biserica la inmormantari s