După scumpirea carburanților urmează cea a gazelor naturale, unde statul încă stabilește prețul plătit de populație și de companii. Preț care se traduce prin pierderi de sute de milioane de lei pentru distribuitori.
Prețul gazelor naturale este cel puțin la fel de important ca prețul petrolului. Diferența fundamentală dintre cele două este că producția internă de gaze acoperă până la 80% din consum, iar prețul este reglementat de ANRE, în timp ce producția de petrol este suficientă doar pentru circa 60% din necesar.
Cum tariful gazelor naturale poate fi modificat doar cu acordul ANRE, prețul celui intern se comercializează la 160 de dolari/mia de metri cubi, iar cel din import la 400 de dolari/mia de metri cubi. Importurile vin, prin intermediari, din Rusia, mai exact de la Gazprom.
Problema tarifului pentru producția internă este că nu acoperă costurile distribuitorilor. Cu atât mai mult cu cât ponderea importurilor în consum a crescut în acest an până la aproape 40% din total în luna curentă. Situația este cauzată de nevoia refacerii stocurilor pentru iarnă, care necesită importuri mărite, deoarece gazele din producția noastră au ajuns la consumatorii industriali.
Gaze ieftine pentru școli și spitale
E.ON România, distribuitor care are o cotă de 43,2% din piața reglementată a gazelor și de 4,72% din cea liberă, a înregistrat, în ultimii doi ani, pierderi de 400 milioane lei din cauza costurilor neacoperite de tariful ANRE. Distribuitorii au cerut majorarea prețului la gaze cu un total de 25%, dar în etape, prima, de 5%, urmând a avea loc de la începutul lunii viitoare, a doua, de 9% , din iulie, iar a treia, de 7%, din septembrie.
Distribuitorii și producătorii au cerut și protejarea categoriilor de populație care au o nevoie reală de ajutor, cum ar fi persoanele cu venituri reduse, școlile, grădinițele și spitalele. Reprezent