Dezastrele naturale din ultimul secol au rapit vietile a 37 de milioane de oameni, ca si cum tot statul California ar fi fost ras de pe fata pamantului, de exemplu. Pentru a proteja viata si civilizatia umana, inginerii se lupta in fiecare zi cu fortele naturii.
Fara apa nu ar exista viata pe Pamant, dar apa poate aduce si moartea. Numai 5 centimetri de apa de ploaie cazuti pe o suprafata de 1,6 km patrati pot avea urmari la fel de tragice ca atacul cu trei bombe atomice. O lectie pe care uraganul Katrina le-a dat-o americanilor, in 2005. Dar New Orleans este doar unul dintre sutele de orase de coasta aflate in pericol.
In pericol sunt si cei 7 milioane de locuitori ai Londrei. Pentru a-i proteja, s-a construit o minune a ingineriei, ce a costat 2,5 miliarde de dolari si este salvarea Londrei. Aceasta este Bariera Tamisei, un zid de otel in fata dezastrului, terminat in 1983.
Bariera apara capitala britanica de uriasele valuri ale fluxului, care aduc miliarde de litri de apa in amonte, pe Tamisa, chiar spre centrul orasului.
Structura a fost construita sa sustina presiunea a 90.000 de tone de apa, presiune generata de valurile inalte si imprevizibile ale fluxului, care forteaza in curgerea lor catre estuar.
Fara acest scut, Londra ar fi total expusa. Noua stalpi de beton formeaza structura de rezistenta a Barierei Tamisei. Cei mai inalti dintre ei ajung la o inaltime mai mare decat cea a unei cladiri de cinci etaje.
Stalpii sunt legati prin doua tuneluri subacvatice. Intre acestea, sustin zece porti uriase din otel, cea mai grea dintre ele cantarind peste 3.000 de tone.
De obicei, portile raman coborate la nivelul apei, dar, in caz de urgenta, pot fi ridicate in 15 minute. Portile sunt testate in fiecare luna. Orice defectiune este semnalata imediat specialistilor. Pe inte