Pata de petrol care a pus, aseară, autorităţile în alertă a fost neutralizată cu un baraj absorbant şi cu materiale absorbante. Acţiunea de depoluare a fost făcută de o navă ce aparţine Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi şi a durat aproximativ trei ore.
"Nava de depoluare "Sălceni 1" care aparţine APDM, a intervenit pe sector amonte-Priza Dunării pentru intervenţii în localizarea şi neutralizarea undei poluante", ne-a declarat lt. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi.
Potrivit autorităţilor, pata de origine petrolieră a avut o lungime de aproximativ 6 kilometri şi s-a întins pe 80 la sută din lăţimea albiei fluviului. Acţiunea de neutralizare a undei de poluante s-a încheiat aseară, în jurul orei 19.00.
Din grupul de suport tehnic au făcut parte SGA, ISU, Serviciul de Protecţie Civilă, ANI, Direcţia Silvică, APDM, Garda de Mediu, ARPM, Staţia Meteo, Drumuri Naţionale, Romtelecom, Apaterm, Apă Canal şi Navrom.
"La ora 15.45 s-a întrunit grupul de support tehnic într-o şedinţă extraordinară în cadrul căreia s-au analizat efectele ce se pot propaga în urma acestui incident. S-a efectuat monitorizarea fluviului în amonte, la intrarea în Galaţi, de către reprezentanţi ai ArcelorMittal, Căpităniei Zonale a Porturilor şi SGA", a precizat Eugen Chiriţă.
Potrivit reprezentanţilor SGA Galaţi, pata de orgine petrolieră a provenit de la Împingătorul Mercur 304. Petrolul a reprezentat, de fapt, o deversare dintr-o santină, produsă ieri dimineaţă.