“Uriaşul” Goliat este de fapt un nanosatelit, cu o greutate de 1kg şi dimensiuni de 10x10x10 cm. Este construit conform standardului CubeSat şi a fost realizat în cadrul unui proiect de cercetare condus de către Agenţia Spaţială Română. Proiectul a fost cofinanţat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică, în cadrul programului “Cercetare de Excelenţă”.
Standarde şi sisteme
Deşi se încadrează în clasa “nano”, sateliţii construiţi în conformitate cu standardul “CubeSat” nu sunt cu nimic mai prejos decât sateliţii convenţionali. Subsisteme precum computer de bord, controlul şi determinarea altitudinii, sursă de alimentare cu energie electrică, sunt miniaturizate şi adaptate pentru a putea fi integrate la bordul Cubului cu latura de 10 cm(Goliat). Standardul Cubesat a fost dezvoltat de către universitătile Stanford şi Cal Poly din USA, cu scop educaţional.
Proiectul
Proiectul Goliat are la baza trei obiective generale. Primul este cel educaţional, al doilea, cel ştiinţific şi al treilea priveşte dezvoltarea infrastructurii de sol.
Nanosatelitul Goliat a fost realizat de către o echipă de absolvenţi ai Universităţii din Bucureşti şi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti. Dat fiind faptul că acest proiect este unul educaţional, scopul său principal a fost construirea unei echipe multidisciplinare de tineri absolvenţi, care, sub coordonarea Agenţiei Spaţiale Române şi a Institutului de Ştiinţe Spaţiale, să fie pregătiţi pentru debutul în domeniul tehnologiei spaţiale.
Din punct de vedere stiinţific, Goliat are la bord două experimente: determinarea fluxului de micrometeoriţi pe orbita terestră (SAMIS) şi măsurarea dozei de radiaţie la nivelul orbitei terestre (Dose-N). Totodată, Goliat este echipat şi cu o cameră de înaltă rezoluţie (3MP) şi o arie de acoperire de 50 x70 Km. Goliat va fi lansat într-o orbită eliptică, cu