Dificultăţile pe care instituţiile şi statele europene le întâmpină în a condamna concret, nu doar declarativ, crimele regimurilor totalitare şi pe autorii lor au fost întoarse pe toate feţele într-o audiere publică de o zi, organizată marţi la Bruxelles, în Parlamentul European.
Pentru prima dată de la Declaraţia de la Praga, din 2008, privind condamnarea europeană a comunismului, un europarlamentar (letona Sandra Kalniete) a prezentat un proiect de rezoluţie cu paşi concreţi pe care Uniunea Europeană ar trebui să-i facă în această direcţie. De ce nu va fi uşor de pus în practică acest plan au arătat mai mulţi experţi, printre care şi românii Marius Oprea (fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România), Raluca Grosescu (director de cercetare la IICCR), Doru Mărieş (preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989") sau generalul Dan Voinea (fost procuror militar, autor al dosarelor Revoluţiei).
Europarlamentarul Laszlo Tokes, unul dintre cei patru organizatori ai dezbaterii, a spus că Europa trebuie să renunţe la „standardele duble" pe care le foloseşte atunci când judecă regimurile totalitare: „În timp ce imperialismul, nazismul şi fascismul au fost demult tratate cum se cuvine, încă suntem datori cu o judecată istorică hotărâtă asupra comunismului totalitar. Crimele de război, genocidul şi crima în masă - indiferent de ce tip de dictatură totalitară le-a comis - vor rămâne crime împotriva umanităţii, de aceea trebuie să luăm atitudine împotriva lor". În mod nu tocmai surprinzător, Laszlo Tokes a fost singurul demnitar care a reprezentat România la această dezbatere.
Planul Kalniete pentru condamnarea crimelor comunismului
Europarlamentara letonă Sandra Kalniete, fost ministru de Externe al Letoniei şi co-organizatoare a audierii publice, a prezentat un proiect de rezoluţie prin care Europa ar trebui să condamne