De la 1 aprilie, preţul curentului electric a crescut cu 11%, de la 5,5 cenţi SUA la 6,1 cenţi pentru un kilowatt/oră de energie achiziţionată de la Centrala Electrică Moldovenească (cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan) şi din Ucraina.
Acest preţ "este cel mai mic posibil în condiţiile conjuncturii actuale", se arată într-o declaraţie a vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, cu privire la noile contracte de livrare a energiei electrice. Preţul a fost negociat atât de compania RED Union Fenosa (controlată de grupul spaniol Gas Natural Fenosa), care asigură 70% din necesităţile de energie electrică a Republicii Moldova cât şi de compania de stat Energocom. În urma negocierilor s-a obţinut un preţ mai mic decât cel solicitat de Centrala de la Cuciurgan, de 6,3 cenţi-kWh, precum şi un preţ mai mic decât preţul agreat de Ucraina pentru export, care depăşeşte 7 cenţi/kWh.
Vicepremierul Lazăr a mai declarat că "pentru prima dată, am reuşit să diversificăm sursele de furnizare a energiei electrice, ceea ce ne garantează o stabilitate a livrărilor". Astfel, 30% din energia electrică va fi furnizată de producătorii locali (CET-1, CET-2 din Chişinău şi CET-Nord din Bălţi), 50% de centrala de la Cuciurgan, iar restul 20% - de către partea ucraineană.
Dacă aceste companii au tarife şi capacităţi diferite, "a fost, tot pentru prima oară, stabilit un grafic flexibil şi coordonat de livrări, care a permis optimizarea costurilor finale şi reducerea lor faţă de cotele iniţiale", menţionează Lazăr.
Potrivit acestuia, asistăm la începutul unei liberalizări reale a pieţei energetice, ceea ce va permite atragerea pe viitor a investiţiilor în sector şi îmbunătăţirea lui.
Populaţia este cea mai afectată
Noile tarife vor afecta o parte din populaţia Republicii Moldova, precum şi mediul de afaceri. Anume din aceste motive "es