Avanpremiera celei de-a doua ediţii a Festivalul Internaţional de cântece şi dansuri populare „Cântă bucium pe Ceahlău“ s-a desfăşurat ieri, cu participarea Ansamblului Tradiţional „Les Jolivettes“ din oraşul Reims din regiunea franceză Champagne-Ardenne.
Festivalul propriu-zis se va desfăşura în perioada 13-15 mai, după o amânare căreia ansamblul francez nu i-a putut da curs.
Citeşte şi:
Piatra Neamţ: Trofeul Festivalului „Florile Ceahlăului“ merge la Piteşti
Ziua a debutat cu întâlnirea oaspeţilor francezi cu dansatorii de la formaţiile Colegiului Naţional de Informatică, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ şi cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, organizatorul festivalului.
După-amiază, concurenţii au evoluat pe scena din sala de festivităţi a Consiliului Judeţean. „Azi avem parte de un moment de bucurie, având oaspeţi remarcabili din Franţa. Din totdeauna ne-am raportat la Franţa ca la sora mai mare şi, iată, ne-a răspuns cu drag invitaţiei de a ne fi alături într-un moment deosebit. Trebuie să fac mărturisirea că în prima parte a zilei de sâmbătă, formaţiile copiilor din Neamţ şi formaţia din Franţa au avut contacte nu doar pe linie muzicală şi coregrafică, ci au împărtăşit şi impresii legate de ceea ce înseamnă folclorul în cele două ţări“, a declarat profesor Luminiţa Georgeta Vîrlan, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, în deschiderea festivalului.
Au prezentat cântece şi dansuri elevii Liceului de Artă „Victor Brauner“ Piatra Neamţ, formaţia de dansuri populare a Palatului Copiilor şi membrii Şezătoarei de la Vânători Neamţ, condusă de soţii Iaţeşen.
Deschiderea spectacolului a fost făcută de micuţa Anastasia Horghidan, de la Grădiniţa nr. 5 Piatra Neamţ, un fel de mascotă a festivalului. După ce a interpretat melodia „Sunt o fată frumuşică“ în costum po