Resturile vegetale pe care cel mai adesea, ne grabim sa le aruncam la cosul de gunoi, din lipsa de informare, ascund in ele adevarate depozite de vitamine, minerale si fibre alimentare. Inainte de intrebuintare, fructele si legumele se spala foarte bine, in mai multe ape.
Cojile de mere se pun la uscat intr-un loc luminos si uscat. Iarna pot fi puse langa o sursa de incalzire, soba sau calorifer. In caz de insomnie, o infuzie din coji de mere te ajuta sa scapi de noptile albe. Peste doua linguri de coji de mere se toarna 200 ml de apa clocotita si se lasa zece minute la infuzat.
Pentru gust, se adauga putina miere de albine, de preferinta poliflora, si se bea seara, cu doua ore inainte de culcare. Impotriva crampelor la stomac se bea aceeasi infuzie, facuta din coji de mere, cate o cana, de trei ori pe zi.
Pentru tratarea bronsitelor si a reumatismului se face un macerat din coji de mere, bine uscate si apoi, pisate. La un litru de apa, se pun opt linguri de pulbere si se lasa la macerat 12 ore. Se beau cate trei cani pe zi.
Cu frunzele de morcov pe care, de obicei, le rupem si le aruncam la cosul de gunoi al pietii, se pot face tratamente cu adevarat miraculoase. Ceaiul preparat dintr-o lingurita de frunze maruntite la 250 ml de apa ajuta la remineralizarea sugarilor si a copiilor mici.
Dupa ce fierbe cinci minute, vasul se acopera si se lasa la racit. Pentru sugari, se recomanda cate o lingurita de ceai de trei ori pe zi, cate trei linguri pe zi copiilor intre doi si patru ani si sase linguri pe zi copiilor de cinci, sase ani.
Decoctul din frunze de morcov este foarte eficient impotriva eczemelor, ranilor si arsurilor. Se pun cataplasme inmuiate in decoct. Cine are afte sau stomatita poate face gargara cu acest decoct de cateva ori pe zi.
Cataplasmele din frunze proaspete de morcov,