Autorităţile iau în calcul posibilitatea ca populaţia să primească un procent foarte mare de gaze din producţia internă, ceea ce ar însemna că, până în martie anul viitor, preţul final pentru consumatorii casnici ar putea să nu fie modificat.
„Ponderea gazelor de import în consumul populaţiei ar trebui să fie în jur de 5%, pentru ca preţul final să nu crească timp de un an", au declarat, pentru „Adevărul", surse din sectorul energetic. Potrivit acestora, în schimb, consumatorii industriali ar trebui să primească mai multe gaze de import, adică circa 25%, faţă de 20%, cât e media de acum.
Citiţi şi Gazele de import vor avea o pondere de 11,7% în aprilie, faţă de 40% în martie.
În prezent, gazele autohtone costă 165 de dolari pe mia de metri cubi, iar cele de import, peste 400 de dolari, adică mai mult decât dublu. Modificarea coşului de gaze ar putea avea loc cel mai devreme în luna iunie, iar până atunci nu va fi operată nicio schimbare de preţ.
„Faptul că utilizatorii industriali vor primi mai multe gaze de import ar putea duce la majorarea preţului plătit de firme cu circa 9% într-o primă fază, după care ar putea avea loc o altă ajustare spre finele anului. Aceste calcule au fost făcute estimând un curs de schimb de 3,1 lei pentru un dolar şi un preţ de import de 420 de dolari pe mia de metri cubi pentru perioada octombrie 2011-martie 2012", au adăugat sursele menţionate.
Legislaţia ar trebui modificată
Contactat de „Adevărul", preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dan Plaveti, a arătat că această măsură este posibilă doar dacă va fi modificată legislaţia în vigoare. „În prezent, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii, casnici sau necasnici, utilizează acelaşi coş de gaze interne şi de import. Pentru implementarea unei astfel de măsuri cu două coşuri este nevoie de modificar