Trenul spre Frankfurt e arhiplin. La capatul vagonului stau chirciti doi studenti cu ochi oblici si ochelari. Le suna aproape necontenit telefonul mobil. Vorbesc repezit, in engleza, germana, chineza. Apoi, telefoanele fac pauza. Cei doi tac si ei, cu ochii pironiti in gol. Sau, poate, la usa trenului. Usa e rosie. Oare la ce se gandesc? La ce viseaza? Eu ma gandesc la stirea tocmai auzita la radio: „Fie ca prietenia dintre Germania si China sa infloreasca precum un copac vesnic verde”, a zis directorul Muzeului National Chinez, la inaugurarea oficiala de vineri, a unei mega-expozitii de iluminare germana, de la Beijing. Eu ma gandesc, ca multi altii, la „era planetei rosii”, care deja a inceput.
„China bate Vestul”
In spatiul virtual, hegemonia mondiala a Chinei e anuntata pompos, chiar daca, pe moment, doar la nivelul unui joc ce poate fi descarcat online. „In anul 2060, China e cea mai puternica natiune a lumii, cu cea mai avansata tehnologie”. Asa incepe scenariul de viitor al infruntarii de forte, de pe un site promotional al produsului. Giant Online e un joc tare si protagonistii lui nu se joaca: pana la urma, „China bate Vestul”.
In viata reala, lucrurile stau putin altfel. Insa realitatile se inscriu pe acelasi fagas, de ascendenta a unei noi puteri mondiale. Acum, cand SUA a fost profund afectata de criza financiara si economica mondiala, cand rolul sau de Globocop al libertatii si democratiei in lume e pe alocuri pus la indoiala, un aspirant foarte puternic, mai ales din punct de vedere economic, tinde sa ii ia locul.
Numele sau e China, o tara cu o suprafata de peste 9,5 milioane de kilometri patrati, o populatie de peste 1,3 miliarde de locuitori, o istorie si civilizatie vechi de 5.000 de ani. Cu 845 de milioane de oameni care vorbesc „mandarina”, chineza literara e cea mai vorbita limba de pe glob. La mare d