Tariful mediu pentru o noapte de cazare la un hotel din București s-a redus, anul trecut, la 86 de euro, determinând o scădere la 49 de euro a venitului pe cameră. Analiștii pieței vorbesc astăzi de o inversare a trendului.
Deși gradul de ocupare al hotelurilor din Capitală a înregistrat, în 2010, o creștere cu 11% față de 2009, ajungând la 58%, tariful mediu practicat de unitățile din București pentru o noapte de cazare a fost de 86 de euro, însemnând aproape jumătate față de suma percepută de hotelierii din Londra (163 de euro), potrivit studiului European Hotel Valuation Index 2011, realizat de compania de consultanță HVS. De asemenea, tariful mediu perceput de unitățile de cazare din München a fost de 111 euro, iar la Istanbul, de 157 de euro.
Potrivit lui Mircea Drăghici, project manager al departamentului hotelier din cadrul agenției CB Richard Ellis, cel mai probabil, acest nivel al tarifului din București se va păstra până cel devreme în trimestrul al patrulea al acestui an, când se întrevede o revenire a pieței hoteliere locale, care ar putea fi însoțită și de o creștere a tarifelor.
„Ianuarie și februarie 2011 au fost mult peste rezultatele de anul trecut astfel încât sunt convins că, anul acesta, în București nu se va mai înregistra o scădere“, a afirmat Drăghici. Acesta a arătat că, la nivelul Capitalei, există deja o creștere de 15% a sosirilor totale de turiști, respectiv de 7% a înnoptărilor.
Dacă turiștii au beneficiat de tarife reduse, în schimb proprietarii de hoteluri din București s-au confruntat cu o scădere a venitului pe cameră (RevPAR) la 49 de euro (în 2009 față de 2008, acest indicator a scăzut cu 40%; n.red). Spre comparație, indicele RevPAR este de 70 de euro la Copenhaga, de 82 de euro la Stockholm și de 134 de euro la Londra.
European Hotel Valuation Index 2011 arată că, la nivel european, valoarea med