Dezastrele naturale din ultimul secol au rapit vietile a 37 de milioane de oameni, ca si cum tot statul California ar fi fost ras de pe fata pamantului, de exemplu. Pentru a proteja viata si civilizatia umana, inginerii se lupta in fiecare zi cu fortele naturii.
Cum supravietuim dezastrelor naturale (I): Bariera Tamisei
Nu numai raurile si oceanele ameninta lumea construita de oameni. Pe uscat, actioneaza forte atat de puternice, incat ne pot despica pamantul sub picioare. Nu le putem opri, nu le putem controla, dar, cel putin, le putem sfida.
Inaugurata in 2003, cu costuri de 250 de milioane de dolari, Torre Mayor, din Mexic, este cea mai inalta cladire din America Latina: 59 de etaje cu sticla, otel si beton. Un turn care a schimbat imaginea orasului, in ochii celor 18 milioane de locuitori.
Turnul impresionant a fost construit intr-o tara in care au loc zilnic circa 14 cutremure de 3 sau mai multe grade. Mare parte din ele elibereaza o forta mai mare decat detonarea a o mie de tone de trinitrotoluen.
In aceste conditii, un seism puternic ar putea sa transforme cladirea intr-un adevarat sicriu high-tech, pentru cei 3.000 de oameni care lucreaza acolo, revarsand in strada tone de beton si sticla.
Torre Mayor demonstreaza insa cu succes capacitatea oamenilor de a depasi dificultatile ridicate de natura. Prima dintre piedici era chiar solul. Orasul Ciudad de Mexico e construit pe un sol moale, malos, in albia unui rau secat.
Torre Mayor se afla chiar in mijlocul zonei periculoase. Fundatia a fost ridicata in zona cu pamantul cel mai moale si mai putin stabil din oras. Tinand seama de greutatea cladirii, malul din sol s-ar fi tasat foarte usor, asa ca inginerii au trebuit sa faca fundatia la mare adancime, ca sa nu produca surpari.
Pentru a fixa temelia in pamant ferm, constr