De regulă, primăvara este anotimpul naşterii unor noi speranţe, despre care oamenii cred cu înverşunare că vor prinde contur, pentru că aşa este primăvara: vine cu soare, cu lumină şi cu flori care nu pot fi asociate cu un eşec sau cu tristeţi.
Aflată pe o pantă descrescătoare în trăirile sale, societatea românească îşi dezvăluie cu greu trăirile. Un reporter venit după mai mulţi ani în spaţiul românesc, care testează realitatea de ultimă oră, nu reuşeşte să înţeleagă starea de spirit actuală, dominată de idei contestatare şi fataliste în ceea ce priveşte viitorul comun. Cei mai mulţi dintre cei frustraţi se referă în discuţiile lor la ŢARĂ şi nu la OAMENII ei, cei care nu reuşesc să dea o strălucire de aur destinului nostru. Nimeni nu face apel la deziluziile provocate de contemporanii noştri actuali, retorica îndreptându-se nedreaptă către plaiul natal. « Asta-i ţară ?», spun revoltaţi românii pentru ca a doua zi să se urce în autocar şi să plece la Madrid sau in Castellon, chiar dacă nici acolo nu mai umblă câinii cu covrigi în coadă. Am încercat să aflăm în primăvara crizei româneşti care este starea de spirit a oamenilor obişnuiţi, confruntaţi cu micşorările de salarii, cu valul de scumpiri şi cu polimorfismul unei economii de piaţă clamată cu ardoare a fi purtătoare a binelui public.
Pastişă de primăvară la Moreni
De Bunavestire, la Moreni este soare. Deşi este declarat municipiu, oraşul este reprezentantul tipic al grupului masiv de oraşe de provincie care mor încet în fiecare zi. Cu mici diferenţe, oraşul este acelaşi ca în urmă cu două decenii. Doar un supermarket şi o piaţă nouă fac diferenţa faţă de anul 1990. Pe malul râului Cricov nu există nici în prezent o faleză, iar râul curge neîndiguit, fiind un pericol permanent de inundaţie pentru oraş. Populaţia oraşului a scăzut dramatic la jumătate în ultimii 20 de ani. În