Doar pentru a rezolva problemele din zona centrală a Capitalei trebuie îngropați peste 900 de kilometri de rețea. Deocamdată, Netcity, proiectul rețelei de fibră optică, a realizat doar 20% din acest obiectiv.
Arterele de pe traseul inelului median al Bucureștiului, șoselele și bulevardele din zona centrală și semicentrală și unele din arterele din partea de nord au trecut deja prin epopeea șanțurilor săpate de-a lungul trotuarelor și a îngropării rețelelor de comunicații supraterane. Dar disconfortul creat pietonilor și traficului rutier este departe de a se încheia, proiectul care ar trebui să curețe stâlpii din oraș de mănunchiurile diforme de cabluri fiind de-abia la început.
După etapa-pilot de 15 kilometri, etapa întâi ar trebui să aducă în subteran toate rețelele din interiorul inelului median și de pe străzile principale din afara acestuia. În total, ar fi vorba de 300 de kilometri de rețea principală și 600 de kilometri de rețea de distribuție. Deocamdată, spun reprezentanții Primăriei Municipiului București (PMB), s-au realizat 175 de kilometri de rețea. Doar 70 dintre aceștia sunt funcționali, pentru restul operatorilor telecom mai având încă de instalat cablurile utilizate.
Cine ține în loc proiectul
Întârzierea față de graficul inițial este justificată de edili prin problemele de ordin juridic și legislativ apărute (inclusiv procesele intentate de operatorii telecom). În plus, în practică s-a dovedit că instalarea rețelei subterane prin metoda „sapă și acoperă“ este mare consumatoare de timp și resurse, iar rețelele subterane deja existente necesită, în multe cazuri, reconfigurări, redimensionări și extinderi pentru a putea fi incluse în Netcity.
Folosirea galeriilor edilitare, propusă în studiul de fezabilitate ca metodă de a economisi resursele, s-a dovedit a fi destul de complicat de realizat practic, arată specialișt