O veste bună vine de la Răsărit, tocmai din Azer-baidjan.
Compania petrolieră SOCAR, deţinută de statul azer, intră pe piaţa din România. Și nu oricum, ci direct pe locul al treilea, în coasta Petrom și Rompetrol.
Îmi aduc aminte cu tristeţe de perioada în care pe piaţa din România erau doar două companii de telefonie mobilă: Dialog și Connex. Zapp-ul n-a reușit să le clintească de pe poziţii, însă Cosmote a făcut-o. Odată cu intrarea Cosmote pe piaţă, preţul minutelor de convorbire a scăzut, s-a creat concurenţă adevărată, iar consumatorul final a avut de câștigat.
La fel se întâmplă și pe piaţa carburanţilor, dominată în prezent de Petrom și de Rompetrol. Cei doi giganţi au împreună 1.000 de benzinării din totalul de circa 2.000 existente în România (550 de unităţi are Petrom și 450 de unităţi, Rompetrol). Pe locul al treilea se află Lukoil cu 300 de unităţi, urmată de OMV cu 157 de staţii, Mol cu 126 și Eni (Agip) cu 37. Restul până la 2.000 de benzinării sunt deţinute de privaţi. Într-un asemenea tablou, este clar că Petrom și Rompetrol dictează, iar ceilalţi execută. Mă refer la preţ, evident!
Anunţul că SOCAR va deschide 300 de benzinării în România, în următorii trei ani, nu poate decât să mă bucure. Asta înseamnă poziţionarea companiei din Azerbaidjan direct pe locul al treilea, pe picior de egalitate cu Lukoil. Astfel, rușii de la Lukoil și azerii de la SOCAR vor deţine în 2014 peste 600 de unităţi, mai mult decât suficient pentru a înţepa monopolul Petrom&Rompetrol. Nu știu dacă se va și sparge. Dar măcar va fi înţepat. Nu știu dacă monopolul Orange & Vodafone este spart de concurenţa Cosmote & Romtelecom & Digi. Dar știu sigur că e înţepat în câteva locuri.
Revenind la azeri, fiind un jucător nou, și dispunând de materie primă ieftină, SOCAR ar trebui să vândă litrul de benzină mai ieftin decât Petrom, cel puţin pentru în