Peste nouă milioane de alegători au fost așteptați azi în Kazahstan, la alegerile prezidenţiale anticipate, al căror favorit, cotat cu 90% în sondaje, este Nursultan Nazarbaev, omul care a condus ţara cu o mână de fier în ultimii 20 de ani. Până la închiderea urnelor, la scrutinul boicotat de opoziţie s-au prezentat nu mai puţin de 89,9% din alegători, potrivit datelof oficiale citate de Agerpres. Rezultatele preliminare oficiale sunt așteptate mâine. Sursa: Reuters
Patru candidaţi s-au înscris în cursa electorală: actualul preşedinte, Nursultan Nazarbaev, susţinut de Partidul Popular Democrat; Gani Kasâmov, liderul Partidului Patrioţilor; preşedintele Partidului Comunist Zambil Ahmetbekov şi ecologistul independent Mels Eleusizov. Favoritul, Nazarbaev, a votat exprimându-şi sprijinul pentru propriul regim, care are la bază „o societate deschisă şi democratică”.
Alegerile prezidenţiale la termen ar fi trebuit să se desfăşoare în Kazahstan abia în 2012, dar Nursultan Nazarbaev a decis să devanseze termenul, stabilind data de 3 aprilie 2011. Opoziţia a susţinut că nu există niciun motiv pentru alegeri anticipate şi a invocat dorinţa actualului preşedinte de a se eterniza la putere, chiar dacă acesta respins apelurile privind prelungirea mandatului său în funcţia de şef al statului până în 2020, în cadrul unui referendum naţional pe această temă.
Scrutinul s-a desfășurat în contextul în care mai multe state musulmane au fost cuprinse de revolte populare, al căror scop este de a-i înlătura de la putere pe liderii autoritari dintr-o serie de ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Dar un asemenea scenariu este puţin probabil într-o ţară ce cunoaşte o intensă creştere economică în regiune datorită veniturilor din petrol.
Nursultan Nazarbaev este departe de a fi considerat un model de democraţie, dar el se bucură de o reală