Preşedintele SUA, Barack Obama, a condamnat ieri gestul incendierii unui exemplar al Coranului de către un pastor extremist american, calificându-l drept un 'act de extremă intoleranţă şi sectarism', un gest ce a provocat violenţe tragice în Afganistan, notează Agerpres, care citează AFP. Sute de afgani manifestau azi la Kandahar, în semn de protest faţă de incendierea Coranului, la o zi după ce manifestaţii similare s-au soldat cu 10 morţi. Primul protest violent a avut loc vineri, în oraşul Mazar-I-Sharif, unde mai mulţi manifestanţi au atacat sediul misiunii ONU şi au ucis 14 oameni, printre care românul Moţco Filaret. Sursa: Reuters
'Desacralizarea oricărui text sfânt, inclusiv a Coranului, este un gest de extremă intoleranţă şi sectarism', a declarat preşedintele american într-un comunicat prin care aduce şi un omagiu victimelor violenţelor generate în Afganistan de actul comis de pastorul extremist.
'Atacarea şi uciderea unor oameni nevinovaţi ca represalii este un afront adus decenţei şi demnităţii umane. Nicio religie nu tolerează masacrarea şi decapitarea oamenilor nevinovaţi, şi nu există nicio justificare pentru un astfel de act dezonorant şi deplorabil', a mai susţinut Barack Obama.
Protestele continuă la Kandahar
Reuniţi la Kandahar, protestatarii, în majoritate bărbaţi tineri, scandează sloganuri antiamericane şi antiprezidenţiale. În prezent, au loc manifestaţii în trei sectoare din Kandahar şi la Panjwani, un oraş situat la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Kandahar, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan.
La Jalalabad (150 kilometri est de Kabul), sute de studenţi au blocat o şosea care face legătura între respectivul oraş şi Kabul.
Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi 83 au fost rănite sâmbătă la Kandahar în timpul unei alte manifestaţii de protest. 'Printre răniţi se află