De la 1 aprilie, medicii de familie erau obligaţi să perceapă taxe pentru orice consultaţie, ca la un cabinet particular. De asemenea, li se impunea achiziţionarea din buzunarele proprii a cititoarelor de carduri de sănătate şi, nu în ultimul rând, servicii de permanenţă neplătite. Sunt doar câteva dintre prevederile contractului- cadru impus medicilor de Guvern. Însă aceste lucruri nu vor fi puse în practică, cel puţin până în luna iunie, când vor expira, din nou, actele adiţionale semnate de către medici.
Ca în fiecare an, medicii de familie ar fi trebuit să semneze până la această dată contractul-cadru cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Însă în noul contract sunt condiţii cu care medicii nu sunt de acord. Două dintre ele ar fi obligativitatea contractării de servicii IT pentru editarea cardului de sănătate din bani proprii şi asigurarea serviciului de permanenţă. Protestele medicilor de familie şi în special refuzul acestora de a semna contractul-cadru cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate au făcut ca reprezentanţii Guvernului să cedeze. Ei au hotărât să prelungească vechiul contract prin semnarea unor acte adiţionale. Acte semnate şi de medicii făgărăşeni.
„Intrarea in vigoare a contractului- cadru s-a amânat pentru o perioadă de două luni. Rămâne ca în această perioadă să mai aibă loc tratative, pentru a se putea rezolva problemele în litigiu“, a spus dr. Vichente Ghircoiaş, medic de familie.
Medicii de familie se mai plâng că sumele alocate pentru 2011 sunt insuficiente şi că, dacă ar accepta noile prevederi, şi-ar semna practic falimentul cabinetelor.
1 iunie – acesta este nou termen până la care medicii şi guvernanţii trebuie să ajungă la o înţelegere. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, mulţi dintre medici vor fi nevoiţi să se privatizeze.
„Normele din acest contract-cadru ne pun într-o si