Preţurile proprietăţilor de lux din Capitală au scăzut, în ultimii doi ani, cu până la 40%. Astfel, nici acest segment nu a scăpat de trendul general al ieftinirilor din piaţa românească, spun agenţii imobiliari. Sursa: EVZ
"Oamenii fac în continuare achiziţii pe acest segment, într-un ritm mai puţin susţinut, e drept, şi au devenit mult mai atenţi la calitatea construcţiei, la finisaje şi localizare", ne-a spus Daniel Chiţoiu, consultant la Continental Consulting & Imobiliare. Potrivit acestuia, până în urmă cu aproximativ doi ani, cei mai mulţi dintre cumpărătorii din zona tranzacţiilor scumpe nu aveau neapărat o cultură a luxului şi mulţi făceau achiziţii doar pentru a profita de creşterile de preţuri.
În ceea ce priveşte ieftinirea locuinţelor pe acest segment, Daniel Chiţoiu este de părere că la această tendinţă a contribuit şi plecarea unui număr important de expaţi din România, care reprezentau un procent semnificativ dintre chiriaşii locuinţelor de lux.
Cele mai căutate zone de către cumpărătorii de locuinţe de lux continuă să fie Herăstrău (Şoseaua Nordului) şi Primăverii. În aceste zone, ieftinirile au fost mai puţin accentuate, în medie de aproximativ 25%.
Bugetul mediu alocat de românii care cumpără proprietăţi de lux este de aproximativ 300.000 de euro. Cele mai tranzacţionate locuinţe de pe acest segment sunt apartamentele cu trei camere, adaugă consultantul.
Preţuri atunci şi acum
O vilă construită în 2008, situată pe strada Polonă, în zona Piaţa Romană, se vinde astăzi la un preţ de 1,35 milioane de euro, conform unui anunţ de vânzare a proprietăţii postat de aproximativ patru luni.
Locuinţa, cu suprafaţa de 270 de metri pătraţi şi un teren de 220 de metri pătraţi, cu loc de parcare şi finisaje de lux în interior, nu şi-a găsit încă un cumpărător, deşi preţul a scăzut, la val