Grecia şi Portugalia, deşi provoacă mari îngrijorări în zona euro, nu sunt nici pe departe cele mai îndatorate ţări din lume. O serie de state, care au cheltuit mult în anii de boom economic, se confruntă acum cu mari probleme în ceea ce priveşte datoria publică. Cea de-a treia mare economie mondială, Japonia, se află în capul listei negre a celor mai îndatorate state din lume. Ca o comparaţie, Zimbabwe, recunoscută ca una dintre cele mai sărace ţări, se află pe locul al patrulea, conform unui clasament întocmit de businessinsider.com.
1. Japonia, cea de-a treia mare economie a lumii, după SUA şi China, are cea mai mare datorie publică, de 225,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul Japoniei s-a îndatorat încă din timpul bulei imobiliare din anii ’90.
Bugetul prevede alocarea unei sume de 1.000 miliarde de dolari pentru acest scop, însă cutremurul şi tsunami care a urmat se estimează că vor genera costuri suplimentare de 300 miliarde de dolari.
Agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat în acest an ratingul privind datoria Japoniei. Cu toate acestea, analiştii consideră improbabilă intrarea acestei ţări în incapacitate de plată.
2. Federaţia Sfântul Cristofor şi Nevis, un mic stat din Antilele Mici, ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte ponderea datoriei publice în PIB, situată la 196%.
Ţara este dependentă de turism, sector care a fost lovit puternic de recesiune. Recent, autorităţile au înfiinţat un Departament de Gestionare a Datoriei Publice şi sunt în căutarea unei asistenţe pe plan internaţional pentru elaborarea unei strategii sustenabile de gestionare a datoriei publice.
FMI şi Banca Centrală a Insulelor Caraibe de Est consideră că scăderea investiţiilor străine a fost cauzată de datoria mare a ţării.
3. Liban figurează cu o datorie publică de 150,7% din PIB. Datoria acestei ţări este în scă