Peste 200 de voluntari din Hunedoara dar şi din alte oraşe din Transilvania s-au mobilizat ieri pentru a curăţa traseul liniei ferate înguste dintre vechiul combinat siderurgic şi furnalul de la Govăjdie. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /.
Acţiunea a fost iniţiată de un grup informal de tineri din oraşul Hunedoara, care de câţiva ani militează pentru reabilitarea "Căii Ferate Miniere Ardelene", cea mai spectaculoasă legătură feroviară industrială din România.
Dis-de-dimineaţă, voluntarii s-au adunat în curtea Castelului Corvinilor, monument pe lângă care trece vechea linie ferată, după care s-au împărţit pe trei grupe şi au început să cureţe terasamentul căii ferate în trei porţiuni diferite.
"Vrem ca gestul nostru să impulsioneze autorităţile care pot şi trebuie să refacă linia ferată îngustă, un simbol al exploatării fierului în Munţii Poiana Ruscăi şi o mândrie a întregului Ardeal", spune Dan Bera, unul dintre liderii grupului de voluntari hunedoreni.
Suprinşi de frumuseţea locurilor
La acţiune au venit şi câţiva studenţi clujeni, dar şi reprezentanţi ai Asociaţiei "Prietenii Mocăniţei" , cei care încearcă să reactiveze un traseu similar între Agnita şi Sibiu. "Suntem prietenii mocăniţei în general, nu numai ai mocăniţei din Sibiu. Am fi venit şi mai mulţi, dar nu am avut destule maşini", explică Mihai Boltor.
După ce au urcat pe traseu şi s-au apucat de treabă, tinerii sibieni au recunoscut că traseul Govăjdie Hunedoara este mult mai frumos. "Constat că se merge mult pe versanţii culmilor muntoase ceea ce oferă privelişti cu totul spectaculoase. Era bine măcar de mai erau şinele, dar văd că nici alea nu mai sunt", exlama unul dintre voluntari în timp ce se apuca de tăiat un alt arbust crescut la marginea terasamentului.
Monument cu statut temporar
Linia ferată îngustă a fost amena