Guvernul britanic se lupta in prezent sa reduca deficitele publice, pentru a-si redresa economia, iar masurile luate au dus la ample proteste in strada. Insa aceasta nu este prima problema economica prin care Regatul a trecut de-a lungul timpului, un alt exemplu fiind colapsul economiei britanice din 1720. Povestea incepe asa....
Harley, conte de Oxford si o binecunoscuta figura politica britanica, fondeaza compania South Sea in 1711 pentru a incerca achitarea unei datorii de 10 milioane de lire. De la bun inceput, compania era asteptata sa scoata profituri foarte mari deoarece regele Spaniei, Philip al V-lea, ar fi dat voie navelor britanice sa aduca o cantitate nespecificata de aur si argint din minele din Mexic si Peru.
Nu numai ca acesta a fost doar un zvon pornit de conducerea britanica, dar simpla bunavointa exagerata a Spaniei, tara care iesea dintr-un razboi cu Marea Britanie, ar fi trebuit sa ridice suspiciuni.
In fapt, adevarata intelegere cu regele Spaniei prevedea ca o singura nava poate fi trimisa sa faca negot cu Mexic, Peru si Chile, nava limitata nu numai de tonaj, dar si de valoarea marfii, la care se aduga o taxa de 5% si 25% din profturi.
Perspectiva imbogatirii rapide atrage britanicii
Insa, atunci cand actiunile South Sea au intrat pe piata, ele au fost cumparate de majoritatea britanicilor, pretul lor crescand pana la 1.000 de lire in doar cateva zile. Prima emisiune nu a potolit "pofta" speculatorilor, investitorilor sau a oamenilor de rand, care doreau sa se imbogateasca fiind siguri ca South Sea va scoate profituri enorme.
Au fost mai multe serii, de fiecare data ele fiind cumparate fara a fi puse prea multe intrebari legate de veridicitatea profiturilor.
Povetele unui fizician celebru
Isaac Newton spunea la acea vreme ca "pot calcula miscarea stelel