Jakob Hausmann, bucătar-şef la restaurantul Mica Elveţie-St. Moritz, (www.micaelvetie.ro), Str. Sandu Aldea nr. 64 , sector 1, Bucureşti Cremă de portocale cu fistic
Pentru şase persoane
Ingrediente: 5 linguriţe gelatină (se dizolvă în apă rece), 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr pudră, 40 ml Grand Marnier, 250 ml suc de portocale presat proaspăt, 30 g fistic tocat mărunt, 250 ml smântână integrală "Bianca Level" bătută frişcă, 2 portocale felii sau fileuri.
Mod de preparare
Gălbenuşurile, zahărul pudră şi Grand Marnier se bat ca o cremă, se adaugă sucul de portocale şi 20 g fistic. Se încălzeşte gelatina, se adaugă puţină cremă, apoi se amestecă cu grijă totul. Se pune la rece până se întăreşte oarecum gelatina, apoi se adaugă frişca. Se umplu şase forme şi se pune la rece pentru minimum trei ore. Se aranjează pe farfurie şi se decorează cu felii sau fileuri de portocale şi se presară restul de fistic deasupra.
Foietaj cu mere
Pentru patru persoane
Ingrediente: un pachet foietaj 400 gr (se poate folosi numai ½ din pachet pentru patru persoane), 4 mere mari, 2 ouă, 100 g zahăr.
Mod de preparare
Se preîncălzeşte cuptorul la 180 de grade. Se întinde foietajul în formă dreptunghiulară şi se taie în pătrate potrivite. Se curăţă merele şi se taie felii.
Se dispun merele, suprapuse ca nişte ţigle, la mijlocul pătratelor de aluat şi se presară cu zahăr. La sfârşit, se ung marginile cu ou. Se coc 15-20 minute, la mijlocul cuptorului, la 180 de grade.
Recomandare: se pot folosi şi alte fructe, de exemplu prune.
Tartă cu pere
Pentru patru persoane
Ingrediente: 1 blat foietaj, 5 pere, 1 linguriţă scorţişoară, cuişoare măcinate, ¼ linguriţă ghimbir tocat mărunt, 1 pacheţel zahăr vanilat, ¼ linguriţă nucşoară rasă, 1 lingură miere, 50 g unt.
Mod de preparare
Se curăţă perele