Telescopul Kepler al NASA a reusit sa dezvaluie o parte din misterele gigantilor rosii, aratand modul in care au loc reactiile de combustie in nucleu.
Masuratorile efectuate cu ajutorul instrumentelor de mare precizie arata ca se poate distinge intre reactiile care au loc in nucleul stelelor si cele de la suprafata, dupa cum se arata intr-un comunicat al NASA.
"Gigantii rosii sunt stele care au epuizat rezerva de hidrogen din nucleu, acesta alimentand o reactie de fuziune nucleara, asa ca ard hidrogen intr-un strat de la suprafata. Spre sfarsitul vietii, gigantii rosii incep sa arda heliu in nucleu", explica Tim Bedding, profesor la Universitatea din Sydney si autor al lucrarii.
Telescopul Kepler a permis studiul a sute de stele gigant rosii, iar descoperirea ofera multe informatii despre modul in care s-au format si modul in care ard aceste stele.
"Schimbarile in stralucirea suprafetei este rezultatul unor miscari turbulente din interior care cauzeaza seisme stelare, creand unde sonore care ajung din nucleu pana la suprafata", adauga Bedding.
Aceste unde pot interactiona, in unele conditii, cu alte unde din interiorul nucleului, unde exista helium, spune acesta, adaugand ca in aceste miscari se regaseste secretul stelelor rosii. "Prin masurarea oscilatiilor luminii unei stele, putem vedea daca o stea a ramas fara hidrogen in centru si daca arde helium, fiind intr-un stagiu mai avansat", explica acesta.
Astfel, stralucirea stelelor poate fi un indiciu cu privire la varsta lor si cu privire la reactiile care au loc in interior.
Telescopul Kepler al NASA a reusit sa dezvaluie o parte din misterele gigantilor rosii, aratand modul in care au loc reactiile de combustie in nucleu.
Masuratorile efectuate cu ajutorul instrumentelor de mare precizie arata ca se po