Licitatia pentru drepturile tv din Liga 1 a fost un fiasco, Liga Profesionista de Fotbal "reusind" sa vanda doar trei pachete din totalul de noua. Lipsa de valoare a unui produs supraevaluat si-a spus cuvantul, televiziunile alegand sa boicoteze un campionat in care scandalurile reprezinta sarea si piperul. Este 2011 sfarsitul unei bule speculative a fotbalului romanesc?
Iata un scurt istoric al revarsarii cornului abundentei peste fotbalul romanesc:
In urma cu trei ani, LPF dadea lovitura si reusea sa isi rotunjeasca conturile cu 85 de milioane de euro, fara TVA, de pe urma drepturilor tv din Liga 1. Cluburile au fost mai mult decat multumite de marea realizare a lui Dumitru Dragomir, acesta fiind vazut ca un adevarat "salvator al echipelor din prima divizie a tarii".
Timp de trei ani, LPF a dat campioanei Romaniei 3,2 milioane de euro, locul doi a incasat 2,5 milioane de euro, in timp ce o formatie din subsolul ierarhiei a incasat cel putin un milion de euro.
Sumele au reprezentat o adevarata "mana cereasca" pentru formatiile mici ale campionatului, acestea acoperindu-si mare parte din buget cu acesti bani. La acele vremuri, Romania avea doua formatii in Champions League si trei in Cupa UEFA (ulterior s-a transformat in Europa League), in timp ce nationala mergea la EURO 2008 si se afla pe 13 in clasamentul FIFA.
In tot acest timp, cluburile au refuzat orice reforma interna, ca si Liga insasi. Nu au investit bani in operatiuni majore de marketing, care in toata lumea reprezinta o sursa majora de venit. Nu au investit bani in centrele de copii si juniori, adica in viitor. Nu au investit in scolarizarea managerilor si antrenorilor - adica in viitor pe termen mediu si lung.
Rezultatele? Iata doar cateva, dupa trei ani in care fotablul intern a refuzat orice reforma:
Sc