Rezultatele catastrofale ale naţionalei tricolore în ultimii doiani, socotite cele mai slabe din istoria cunoscută a fotbaluluinostru, au un precedent la sfârşitul anilor 50. Atunci, ca şi acum,cauzele s-au acumulat în timp, de-a lungul a două decenii, iararanjamentele şi incompetenţa au contribuit din plin la dezastru.În 1960, comuniştii au desfiinţat, pur şi simplu, naţionala, după oserie de rezultate incredibil de proaste. Acum, ziarişti şisuporteri repun pe tapet ideea. ProSport vă propune, în rândurileurmătoare, o incursiune în timp, pentru a "spiona" cauzeleprecedentei crize majore a naţionalei.
Petrecute în perioade istorice radical diferite, momentele decumpănă ale naţionalei tricolore din 1960 şi 2011 au, totuşi, şicâteva asemănări. Cel mai prost bilanţ din palmaresul României s-aconsemnat în intervalul 1958-1960, sub mandatul selecţioneruluiAugustin Botescu, un contabil instalat pe banca naţionalei deCorneliu Mănescu, politicianul numit, la rându-i, de PartidulComunist în fruntea FRF. Botescu a nimicit noţiunile de coerenţă,tactică şi strategie la prima reprezentativă. A creat un haos denedescris, naţionala pierzându-şi identitatea. Pe parcursul a doiani s-au ratat calificările la Europene şi la Olimpiadă (pe atunci,la această competiţie se foloseau primele reprezentative),rezultatele fiind atât de slabe, încât în 1960 comuniştii au decissă se desfiinţeze naţionala!
Botescu şi Lucescu jr, câte două campaniieşuate
Imediat după Augustin Botescu, în materie de contraperformanţese situează Răzvan Lucescu. În perioada 2009-2011, fiul lui MirceaLucescu a "omorât" calificarea la Mondiale (compromisă însă încă dela început de Victor Piţurcă) printr-o înfrângere fără precedentsuferită cu Serbia (0-5) şi a falimentat campania pentru Euro 2012în timp record.
Crize previzibile
Rezultatele foarte proaste ale lui Lucescu jr