Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, critică faptul că, la 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran, opera scriitorului nu a fost reeditată în România, ci numai în Franţa. Dacă Ministerul Culturii nu a alocat niciun leu pentru aniversarea Cioran, în schimb Academia Română organizează un simpozion dedicat scriitorului pe 12 aprilie.
Aniversarea centenarului naşterii lui Emil Cioran (8 aprilie 1911, Răşinari - 20 iunie 1995, Paris) a început în Franţa încă de luna trecută, în România însă, doar începând din această săptămână se vor derula câteva simpozioane şi expoziţii.
Criticul Nicolae Manolescu denunţă faptul că Emil Cioran nu este aniversat acasă, aşa cum scriitorul ar merita: „Cioran a devenit un mort inutilizabil pentru români. Cine mai are nevoie de Cioran la noi? Dacă un artist nu mai e în viaţă şi nu mai poate fi folosit, atunci este dat la o parte fără niciun scrupul şi ne întrebăm la ce ne foloseşte". Nicolae Manolescu subliniază că, de obicei, în lume asemenea aniversări sunt marcate editorial, nu numai prin simpozioane şi colocvii. „În România, nu s-a publicat nimic nou din opera lui Cioran.
Este inadmisibil! Trebuie să recunoaştem că Franţa face mai mult decât România pentru Cioran. În Franţa, s-au publicat acum, cu ocazia aniversării, volume inedite ale lui Cioran, teze de doctorat, cărţi despre scriitor. La noi nu se întâmplă nimic în acest sens", subliniază criticul.
Ambasadorul României la UNESCO punctează că în cadrul acestui organism a fost respinsă în 2009 propunerea de aniversare Cioran, ca şi aceea cu aniversarea lui Eliade din 2007, din cauza simpatiilor politice din tinereţe ale acestor doi scriitori.
Ministerul Culturii: „Nu putem face nimic"
Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, care are atribuţia de a sprijini proiecte în domeniu, a primit o singură sol