Jacob Barnett are sindromul Asperger, din spectrul autist, care-i conferă un IQ neobişnuit. Jacob a învăţat singur algebra, geometria, trigonometria şi calculul cu integrale în doar două săptămâni. Cu excepţia numerelor, e un băiat obişnuit.
Când a aflat despre ecuaţia lui Schrödinger (o ecuaţie care descrie interdependenţa dintre spaţiu şi timp, în mecanica cuantică), mintea lui Jacob - diagnosticat cu sindromul Asperger, o tulburare din spectrul autist - a început să ţeasă o tapiţerie complicată de simboluri. A pus mâna pe un creion şi a scris pe fiecare coală din casă. Apoi a trecut la geamuri.
Tutor la universitate
Ciudat, ar spune unii. Geniu, ar zice alţii. Absolut normal din punctul de vedere al lui Jacob, un copil precoce care în timp ce ia micul dejun calculează în minte volumul cutiei de cereale. „De câte ori încerc să vorbesc familiei mele despre matematică, mă privesc toţi cu o expresie pierdută", spune Jacob, citat de Indystar.com.
La fel îl privesc şi mulţi dintre colegii săi de la Indiana University - Purdue University Indianapolis (IUPUI). La doar câteva săptămâni depărtare de-a 13-a aniversare, Jake, cum i se mai spune, a depăşit de mult nivelul de cunoştinţe al profesorilor săi. De fapt, ideile sale sunt atât de originale, iar munca sa atât de avansată, încât e curtat de un reputat centru de cercetare de pe Coasta de Est, în timp ce IUPUI plănuieşte să-l mute din sala de clasă la catedră.
Jake a propus o nouă teorie a relativităţii, una extinsă, care duce mai departe munca lui Einstein. „Teoria la care lucrează implică unele dintre cele mai grele probleme din astrofizică. Oricine le rezolvă va fi la rând pentru un Premiu Nobel", spune profesorul Scott Tremaine de la Universitatea Princeton. Pentru Jake, următoarea provocare e să demonstreze că teoria Big-Bangului e de fapt greşită. Are el nişte piste...