Elevii de la Colegiul „Terezianum“ din Sibiu au câştigat 40.000 de euro din produsele realizate chiar de ei. Tinerii fac practică în microfabrica şcolii, iar cornurile, pâinea, cozonacii, dar şi produsele lactate sau din carne le vând în chioşcul şcolii, spitale, grădiniţe sau chiar restaurante.
Nu mulţi manageri de firme au reuşit, anul trecut, într-un an de criză, să aibă câştiguri aşa cum a avut microfabrica de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum" din Sibiu. Poate părea greu de crezut, dar, aici, din mâna elevilor, ies produse de panificaţie, patiserie, lactate sau produse din carne dintre cele mai gustoase, toate realizate după reţete tradiţionale, cât se poate de naturale, fără aditivi.
„Cantina noastră este şi ea loc de desfacere, pentru că pot mânca nu doar elevii, ci orice doritor, iar produsele folosite sunt cele preparate în microfabrică, şi trei mese costă 12 lei. Anul trecut am câştigat aproximativ 40.000 de euro din comercializarea produselor noastre, bani pe care i‑am folosit la plata utilităţilor, dar am investit şi în internatul colegiului şi în sălile de curs", spune Marian Solomon, directorul colegiului.
Aglomeraţie în secţii
Produsele de patiserie sunt preparate după reţete tradiţionale, naturale şi fără aditivi
La secţia de patiserie şi panificaţie, zi de zi, e aglomeraţie mare. Cel puţin 10 elevi, câţi sunt într-o grupă, vin zilnic, pentru câteva ore, pentru a prepara cozonaci pufoşi şi gustoşi, pâine de casă, dar şi prăjituri sau cornuri. Faptul că produsul finit este extrem de gustos şi apreciat le dă elevilor o satisfacţie enormă. Mulţi sunt încântaţi că imediat ce ies de pe băncile şcolii se pot angaja, având deja o meserie la bază.
„Mi-am dorit foarte mult să fiu brutar. De aceea am venit la acest liceu şi-mi plac orele de practică cel mai mult. E o me