Câţiva investitori italieni care promiseseră o finanţare de câteva milioane de euro pentru retehnologizarea şi modernizarea Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru au dat bir cu fugiţii. Grupul de investitori italieni a negociat de mai multă vreme cu autorităţile din Motru, respectiv primăria şi conducerea UATAA, punerea în practică a investiţiei. Mai mult decât atât, consilierii locali din Motru au şi dat o formă legală înţelegerii cu investitorii italieni printr-o hotărâre a consiliului local, adoptată pe 14 decembrie 2010. Totodată, documentul aprobat de consiliul local creează un avantaj clar italienilor de la SC ESCO, în sensul că, după realizarea investiţiei, societatea respectivă va încasa 80% din beneficii, iar Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă, doar 20%.
Nici la capitolul facilităţi oferite la nivel local, italienii nu ar avea de ce să se plângă şi să nu realizeze investiţia, având în vedere că UATAA le pune la dispoziţie terenul, căile de acces şi instalaţiile.
Nici o veste
În ciuda condiţiilor foarte bune pe care le-au găsit la Motru şi a faptului că ar fi trebuit să încaseze 80% din beneficiile investiţiei, italienii nu au onorat promisiunile.
Conducerea Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru a declarat că nici un reprezentant de la ESCO nu a mai trecut în acest an prin municipiu. Potrivit directorului UATAA, Ilie Schinteie, investiţia presupune construirea unei instalaţii de emisie gaze fără noxe: „De asemenea, pe lângă instalaţia care va reduce poluarea, au spus că vor să mai construiască o instalaţie de evacuare a cenuşii în stare uscată, să mai monteze un generator electric şi să realizeze şi o instalaţie pentru arderea deşeurilor. Suntem de mai mult timp în discuţii cu ei şi au tot fost aprobate hotărâri de consiliu local prin care li se acordă facilităţi foarte bune. Nu