Preşedintele american, Barack Obama a anunţat luni, 4 aprilie, pe Internet, printr-un comunicat şi prin sms-uri trimise partizanilor săi că va candida la alegerile din noiembrie 2012. Iniţiativa şefului Casei Albe de a concura pentru al doilea mandat îi permite de pe acum să înceapă colectarea de fonduri.
Viitoarea campanie a lui Barack Obama ar putea costa un miliard de dolari! Suma avansată de comentatorii de la Washington este dementă sau absurdă, recunosc chiar analiştii. Ea explică însă de ce Barack Obama a decis să-şi anunţe aşa de timpuriu candidatura pentru al doilea mandat de patru ani în fruntea Statelor Unite. La precedentele alegeri din 2008, campania costase "doar" 745 de milioane de dolari, cu toate că fusese lansată şi mai devreme, în luna februarie 2007.
Pe atunci, însă, Obama era confruntat cu o alegere internă mai întâi, aşa-zisele primare din sânul partidelor americane, scrutin destinat să-i departajeze pe "candidaţii la candidatură". Apoi, să nu uităm, pe vremea aceea Obama nu era încă aşa de cunoscut ca azi. Lansarea unei campanii electorale atât de repede îi va permte de această dată preşedintelui în post să colecteze şi mai mulţi bani.
Chiar dacă şeful Casei Albe nu va intra de fapt chiar de acum în campanie, el va putea ocupa terenul mediatic practic singur luni de zile, până în momentul în care tabăra adversă, cea a republicanilor îşi va desemna candidatul pentru 2012.
Deocamdată, mai bine de zece personalităţi republicane se agită, lăsând să se înţeleagă că ar putea intra în cursa pentru candidatură. Nici una nu s-a declarat însă oficial şi pentru moment oricum nici unul dintre potenţialii pretendenţi republicani nu pare în măsură să-l poată învinge pe Barack Obama peste un an şi jumătate.
În sfârşit, un anunţ aşa de rapid îi dă răgaz preşedintelui să-şi rectifice imaginea în ochii electoratului de stânga,