Alina Şerban, o actriţă de 23 de ani, îşi pune pe tavă copilăria trăită în comunitatea de romi, într-un one woman show despre acceptarea etniei care a ajuns în presa străină. Sursa: VADIM GHIRDA
Am trăit împreună sute de ani şi ne-au rămas în minte doar episodul lebedelor mâncate la Viena şi mai recentul caz "Mailat". Am uitat că trăim în aceeaşi bătătură şi ne-am lepădat de ei imediat ce presa internaţională a scos la iveală infracţiunile.
Nu i-am primit cu pâine şi sare la aeroport când i-a trimis a casă Nicholas Sarkozy, nici locuri de muncă nu le dăm, îi primim la şcoală, dar nu uităm să le amintim în fiecare zi că au pielea o nuanţă mai închisă. Şi, în marea de prejudecăţi, suntem mai preocupaţi să le schimbăm locul în dicţionare decât să ne asumăm că nu ridicăm un deget ca să-i facem să se simtă acasă. Ne dăm dezgheţaţi la minte, dar la furie arucăm un "ţiganule" printre dinţi, punând iremediabil amprenta discriminării pe faţa tuturor.
La 155 de ani de la dezrobirea romilor, în acest an se va realiza un recensământ al populaţiei de etnie romă. Acum, doar 500.000 de români au curajul să recunoască că sunt romi, cu toate că numărul lor ar fi de trei ori mai mare. EVZ prezintă în fiecare zi, până pe 8 aprilie, Ziua Mondială a Romilor, poveştile unor reprezentanţi ai etniei care nu s-au lăsat descurajaţi, au muncit dublu şi au demonstrat că se poate construi un drum care să lege sărăcia din şatră cu unele dintre cele mai nobile profesii.
"Sunt de etnie romă şi nu vreau să mă tratez"
Piesa "Declar pe propria răs pundere", în care joacă Alina Şerban - la 23 de ani, absolventă a Academiei de Teatru şi Film -, a avut premiera la sfârşitul lunii martie în Green Hours. Clubul de pe Calea Victoriei, din Capitală, a fost plin, iar piesa pare să fi avut un ecou puternic. AFP a realizat un reportaj preluat de multe al