Pentru a veni în sprijinul lor, a fost marcată, pentru a doua oară la Braşov, Ziua Internaţională de Conştientizare asupra Autismului
Braşovul a marcat, sâmbătă, 2 aprilie, pentru al doilea an, Ziua Internaţională de Conştientizare asupra Autismului, ocazie cu care Asociaţia „Copii de Cristal” a organizat o serie de evenimente. Astfel, braşovenii au putut urmări pelicule având ca subiect cazuri reale ale unor copii cu autism. De asemenea, părinţii, împreună cu copiii lor speciali şi braşoveni au realizat o fundiţă puzzle - simbolul internaţional al autismului - pe o suprafaţă de 25 mp în Piaţa Sfatului. Au urmat momente artistice susţinute de copii autişti, iar spre seară, Casa Sfatului a fost iluminată în albastru.
Copiii cu tulburări din spectrul autist nu există pentru autorităţi. Pentru ei nu există un registru naţional, nu există program naţional, nu există fonduri. Există în schimb o lege, apărută spre finalul anului trecut, la care, încă, nu sunt normele de aplicare. Iar copiii autişti sunt consideraţi handicapaţi, pentru ei statul plătind circa 700 de lei pe lună.
Gabriela Plopeanu (foto), preşedinta Asociaţiei „Copii de Cristal”, precizează că terapia pentru un copil autist nu constă în medicamente. „Autismul nu se vindecă cu medicamente. Copilul cu autism, însă, poate fi recuperat şi integrat în social, după multe ore de terapie cognitiv comportamentală, logopedie, terapie ocupaţională, stimulare senzorială, kinetoterapie, art terapie etc. Aceşti copiii pot face progrese uimitoare în termen foarte scurt, dacă afecţiunea este diagnosticată din timp.
În judeţ, sunt 106 copii cu tulburări din spectrul autist, înscrişi în Asociaţia „Copii de Cristal”. „15 copii au fost înscrişi doar în martie”, precizează Gabriela Plopeanu. Numărul copiilor, dar şi al adulţilor cu astfel de probleme este mult mai mare, însă.
Terapi