Va amintiti care era stirea de top a presei internationale in urma cu un an? Falimentul Greciei. Astazi aproape nimeni nu mai vorbeste despre acest subiect. Este o abordare gresita, deoarece toate datele arata ca riscul de faliment al Greciei nu a fost eradicat, a fost doar amanat.
Grecia se confrunta, in acest moment, cu o terapie de soc. Ceva de genul chirurgie pe cord deschis, dar fara ca pacientul sa fie conectat la aparatele de oxigen. Operatia are un nume: reducerea datoriei publice. Totul decurge conform planului, cu succes chiar, scrie Deutsche Welle.
Ca nicio alta tara, Grecia a reusit in doi ani sa reduca deficitul bugetar la jumatate - de la 15 la suta in 2009, la 7,4 la suta in 2010. In acelasi timp, pacientul nu are destul oxigen, pentru ca operatia este foarte scumpa.
Pe de o parte, grecii au trebuit sa suporte o reducere a salariilor bugetare si a pensiilor cu pana la 20 de procente. Pe de alta parte, Grecia geme inca sub un munte de datorii care, in ciuda austeritatii, continua sa creasca.
Potrivit FMI, datoria publica a Greciei la sfarsitul anului va depasi cu 150% posibilitatile economice ale tarii. Motiv pentru care, multi experti sunt sceptici in privinta capacitatii grecilor de a-si plati datoriile.
De fapt, economia Greciei a scazut pentru al treilea an consecutiv, cu consecinte devastatoare pentru finantele publice. Veniturile fiscale pentru lunile ianuarie si februarie 2011 au scazut cu 9 la suta. Somajul a crescut la 14 la suta. Mai mult decat atat, rata inflatiei este una dintre cele mai ridicate din UE, 4,2 la suta.
Boala incurabila?
Guvernul da asigurari ca reformele structurale isi vor arata roadele in cativa ani. Intentia Guvernului de a strange 50 miliarde de euro din privatizari se confrunta cu o critica acerba din partea opiniei publice si a Opozitiei.