“Poate că ar exista mai puţine violuri dacă femeile nu s-ar mai îmbrăca precum nişte curve”.
Asta a spus Michael Sanguinetti, un jandarm din poliţia canadiană, atunci când a fost invitat să vorbească la o universitate din Toronto despre siguranţa femeilor şi alte aspecte legate de asta. Nefericitul poliţist şi-a cerut scuze apoi ba mi se pare că a fost şi demis. Prea târziu, însă: mai multe organizaţii au organizat, ieri, o manifestaţie de protest: Slut Walk. Pe româneşte, marşul curvelor.
Protestatarii – căci, da, au fost şi domni la protest – şi-au argumentat acţiunea susţinând că “Oricine poate fi curvă, iar cea mai respectabilă femeie ar putea – conform declaraţiei poliţistului – să fie redusă la acest statut doar din pricina hainelor pe care le poartă”. De asemenea, profesionistele străzilor din Toronto au protestat şi ele susţinând – pe drept cuvânt – că faptul că au ales să presteze servicii sexuale pe bani nu este o invitaţie la viol”.
Pe scurt, protestul a fost îndreptat împotriva prejudecăţii potrivit căreia felul de a se îmbrăca al unei femei o face pe aceasta o ţintă pentru potenţialii violatori.
Revenind pe plaiurile mioritice, nu pot să nu ma gândesc la “bucuria” oricărei femei, oricum ar fi ea îmbrăcată, de a trece pe lângă vreun şantier, căci domnii muncitori nu se pot abţine şi se poartă precum nişte animale în călduri! Chiar şi o banală plimbare prin piaţă – în hainele potrivite unei asemenea activităţi – te poate face ţinta propunerilor indecente. Deci dacă e să fie agresiune – verbală, cel puţin – pare-se că felul în care e îmbrăcată victima nu are prea mare importanţă.
Sunt mai mult decât convinsă că prejudecata împotriva căreia s-a organizat Slut Walk în Toronto este adânc înfiptă şi larg tolerată şi în România şi că nu doar bărbaţii consideră că o femeie în mini “şi-o caută”, ci şi unele femei. Dar de