Profesorii din Suceava şi Botoşani au făcut grevă ca să-şi primească salariile restante. Ultimele săptămâni nu au fost unele liniştite pentru învăţământul din Moldova. Profesorii au refuzat să intre în clasă înainte să primească banii pe carduri.
Peste 900 de cadre didactice din Botoşani au refuzat să intre la cursuri în ultimele două săptămâni pentru că nu şi-au primit salariile mărite, potrivit hotărârilor judecătoreşti.
Dacă nu au fost auziţi din Moldova, ei s-au hotărât să vină la Bucureşti, mai exact în faţa Ministerului Educaţiei, pentru a-şi striga nemulţumirile. De data aceasta au avut succes, pentru că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, se pare că a auzit strigătele dascălilor afară şi i-a chemat în birou la negocieri, făcându-le promisiunea că va aloca 9 milioane de lei pentru salarii. Dascălii din Botoşani s-au întors de miercuri la ore.
Cele peste 900 de cadre didactice, care au protestat timp de două săptămâni, au suspendat greva după ce au primit asigurări că-şi vor lua salariile restante. „Nu cred că mai există vreun motiv să nu se facă şcoală atâta vreme cât toţi îşi vor primii salariile", a spus Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Botoşani. Nici judeţul Suceava nu a stat deoaprte şi s-a arăturat protestelor. Chiar dacă s-au lăsat convinşi mai greu, sucevenii au acceptat într-un final să întrerupă lucrul din nou.
„Cu greva generală am pierdut cam jumătate de salariu, adică 1.200 lei. Dar ce să zic de copiii ăştia care au unu-doi ani de învăţământ şi iau 800 de lei pe lună? Ei vor primi doar câţiva lei", a spus Costică Costan, profesor de fizică în Suceava cu o vechime de 37 de ani în învăţământ, care ştie că va fi taxat la salariu pentru zilele în care nu a vrut să intre la ore.
Uniformizare salarială
„Bugetele pentru Botoşani şi Suceava au fost identice cu cele pentru alte jude