O imagine ce pare a fi un portret al Mântuitorului poate fi văzută pe una dintre cele 70 de tăbliţe găsite într-o peşteră din Iordania. Tăbliţa care l-ar înfăţisa pe Iisus ar fi fost realizată în timpul vieţii Mântuitorului sau la scurt timp după răstignirea acestuia pe Muntele Golgota.
Portretul unui bărbat cu părul lung, purtând o coroană de spini pe cap, a fost descoperit pe una dintre cele 70 de tăbliţe din plumb găsite într-o peşteră din Iordania, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail". Dacă se adeveresc bănuielile cercetătorilor care analizează cărţile din foiţe de metal, inscripţionate şi legate cu sârmă, acesta ar putea fi primul portret al lui Iisus Hristos, descoperit după mai bine de 2.000 de ani.
Mare parte dintre istorici sunt încă destul de rezervaţi în privinţa autenticităţii tăbliţelor. Cu toate acestea, multe dintre elementele descoperite - simboluri şi cuvinte cu trimitere la Mesia şi la Răstignire, la care se adaugă această imagine-portret a Mântuitorului - îi determină pe specialişti să creadă că vorbim de o colecţie realizată de primii creştini din deceniile de după crucificarea lui Iisus.
Momentul realizării, deocamdată incert
Una dintre dovezile de necontestat este aceea că pe una dintre tăbliţele descoperite în Iordania apare o hartă a oraşului sfânt Ierusalim, ale cărui ziduri sunt înconjurate de multe cruci. Mai mult, pe o altă tăbliţă din cele 70 este scrisă, în limba ebraică veche, sintagma „Salvatorul Israelului". De departe, cea mai mare descoperire o reprezintă însă portretul lui Iisus. În prezent, cercetătorii vor să afle dacă imaginea de mărimea unui card de credit, care apare în partea de sus a unei tăbliţe, a fost creată în timpul vieţii Mântuitorului, de cei care l-au cunoscut. O altă variantă, spun istoricii, ar fi ca portretul să fi fost făcut de urmaşii lui Iisus, la scurt timp după răstignirea