Un absolvent al unei universitati americane din Top 10 a povestit pentru HotNews.ro ca a avut nevoie de patru ani pentru a-i fi recunoscute studiile universitare in Romania si inca asteapta echivalarea doctoratului. Sotia acestuia reclama ca adeverinta primita de la Ministerul Educatiei, prin care i se echivalau studiile, contine greseli gramaticale. In replica, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, admite ca sistemul de recunoastere a diplomelor functioneaza prost, dar spune ca noua lege a educatiei va simplifica procedura si ca diplomele vor fi recunoscute automat pana la sfarsitul acestui an.
Asculta aici declaratiile ministrului Educatiei, Daniel Funeriu
Descarca fisierul audio in format MP3
In 2007, tanarul F.R., atunci in varsta de 27 de ani, tocmai isi obtinuse diploma de doctor in SUA, intr-o universitate din top 10. In acelasi an, a venit in Romania, alaturi de sotia sa, pentru a-si continua cariera in mediul academic.
Ca sa-i fie recunoscuta diploma de doctor, trebuia mai intai sa depuna actele pentru a-i fi recunoscute studiile generale, cele liceale si apoi cele de licenta. Dupa tomuri de acte traduse si legalizate, Ministerul Educatiei i-a eliberat o adeverinta prin care ii recunoaste studiile de licenta.
Ca sa obtina si recunoasterea diplomei de doctorat, americanul trebuie sa traduca in romana intreaga teza si sa o prezinte unei comisii din cadrul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED). Comisia se pronunta asupra competentelor sale si da verdictul: lucrarea de doctorat este sau nu este destul de buna pentru Romania.
"Atata vreme cat o universitate de prestigiu mondial nu iti cere sa faci dovada faptului ca studiile tale sunt la fel de bune ca studiile facute in SUA, noi in Romania de ce cerem? Este extrem de frustrant. Adica, ce oferim noi aici si n