Comisionul de succes (success fee) din oferta financiară cu care consorţiul format din Renaissance Capital, BT Securities, EFG Securities şi Romcapital a obţinut cel mai bun punctaj în licitaţia pentru a intermedia vânzarea unui pachet Petrom pe bursă s-a situat în jurul a 0,3 – 0,35%, susţin surse de pe piaţă.
Oferta consorţiului format în jurul băncii ruse de investiţii Renaissance Capital s-ar situa, mai spun sursele citate, la mare distanţă de “greii” acestei licitaţii, Goldman Sachs, cea mai mare bancă de investiţii din lume, Nomura sau Morgan Stanley, un alt greu al lumii financiare internaţionale, care şi-ar fi oferit serviciile Ministerului Economiei pentru un fee de circa 0,7 – 0,8% din valoarea tranzacţiei de vânzare pe Bursă a unui pachet de 9,84% din Petrom, tranzacţie estimată în jurul a circa o jumătate de miliard de euro. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse oficiale.
La un fee de circa 0,3 – 0,35% obţinut de intermediar din vânzarea pachetului Petrom pe bursă, aproximativ 0,14% ar însemna sume care revin Depozitarului Central, respectiv Bursei de Valori Bucureşti, ceea ce înseamnă că, de fapt, consorţiul Renaissance – BT Securities – EFG Securities – Romcapital ar rămâne cu circa 0,2%. Raportat la o valoare estimată a tranzacţiei de listare de 500 mil. euro, înseamnă că acest consorţiu ar rămâne cu aproximativ un milion de euro, din care ar avea ulterior de plătit onorariile avocaţilor şi de suportat alte cheltuieli.
Procesul de selecţie al unui intermediar pentru vânzarea pachetului de 9,84% din Petrom, deţinut de către Ministerul Economiei, este coordonată de către o comisie a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul ministerului.
Membrii comisiei au avut de ales între cinci oferte financiare, după realizarea punctajului în faza ofertelor tehnice care cerea un