Cel puţin 25 de state au restricţionat importurile de produse alimentare provenind din Japonia, din cauza scurgerilor de substanţe radioactive de la centrala nucleară Fukushima, grav avariată de cutremurul din 11 martie.
Potrivit agenţiei de presă Kyodo, restricţiile se extind, în timp ce guvernul a cerut statelor să se supună regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care interzic ţărilor membre să impună restricţii de import fără o bază ştiinţifică.
Totuşi, şi Guvernul nipon a cerut suspendarea transporturilor de produse (cum ar fi spanacul sau laptele) de la fermele din prefecturile Fukushima, Ibaraki, Tochigi şi Gunma.
Emiratele Arabe Unite au impus cele mai dure restricţii de import, care blochează, practic, intrarea oricărui produs alimentar proaspăt provenind din Japonia.
Filipine nu mai importă prăjituri şi ciocolată din prefecturile menţionate. Rusia a interzis importurile de produse din cele patru prefecturi, dar şi din Chiba şi Tokyo.
Singapore nu mai importă nimic nici din Saitama, Chiba, Tokio, Kanagawa, Shizuoka şi Ehime.
Statele Unite, China şi Coreea de Sud au impus interdicţii parţiale pe produsele alimentare japoneze.
Uniunea Europeană şi Brazilia au cerut guvernului japonez să dovedească faptul că produsele exportate către ele nu sunt contaminate radioactiv. Japonia nu a reuşit să îndeplinească această cerinţă, astfel că exporturile Japoniei către cele două destinaţii sunt blocate.
Japonia a profitat până acum de standardele ridicate de siguranţă ale produselor pentru a-şi creşte considerabil exporturile. Doar anul trecut, în condiţii de criză, exporturile japoneze au crescut cu 11,8 la sută.
Accidentul nuclear de la Fukushima a dat peste cap planurile de menţinere a creşterii în acest sector, iar se aşteaptă ca blocajul să persiste.
Cel puţin 25 de state au restricţionat importurile de pro