Guvernul Boc se pregăteşte să contracareze deciziile judecătoreşti prin care unor profesori şi învăţători ar trebui să li se mărească salariile cu cincizeci la sută. Motivarea principală e că s-au creat inechităţi în sistemul de salarizare. Cea secundară, ca un fel de garoafă la catafalcul dăscălimii, pentru că n-ar fi bani. Sursa: EVZ
Scandalul iscat e încă o dovadă că guvernul pierde la capitolul comunicare ceva ce-a obţinut, cu imensă trudă, la cel de administrare a crizei. Anunţul guvernului ar fi trebuit să fie sec, tehnic, dar a fost gâlgâitor, politicianist. Dl Boc nu s-a mulţumit să se opună unei măsuri care dezechilibrează profund finanţele, ci a vrut să adune şi capital politic în modul cel mai penibil: şi anume, încercând să-i învrăjbească pe profesori.
Drept urmare, guvernul lucrează la un proiect de lege prin care salariile din învăţământ pe 2011 vor fi plafonate la nivelul lunii ianuarie. Totodată, se va interzice şi acordarea oricăror alte drepturi, pe baza contractelor colective sau individuale.
Premiul de vacanţă, tichetele de masă, tichetele-cadou şi indemnizaţiile de ieşire la pensie sunt deacum frumoase amintiri, ca şi compensarea bănească a muncii suplimentare. Fireşte că e dreptul guvernului să imagineze tot felul de acte normative. Ar fi fost, însă, de aşteptat mai multă rigoare şi mai multă grijă în ce priveşte referinţele la echitatea socială.
E greu să accepţi găluşca lipsei de bani când în alte sectoare, de pildă regiile autonome, restricţiile nu se aplică. Cât despre risipirea inconştientă a banului public, nici să nu mai vorbim. A stârnit indignare - dar nimic mai mult - anunţul că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a decis să acorde prime de Paşte, deşi unitatea lucrează în pierdere şi are datorii de peste şaizeci de milioane de euro către stat. Nu-mi trece prin cap să mă compar, ca