Calitatea Serviciului de Iluminat Public (SIP) al municipiului Alba Iulia lasă de dorit, iar acest lucru nu este semnalat, se pare, doar de albaiulienii care sunt nevoiţi să se deplaseze pe străzi într-o beznă totală, ci şi de angajaţii Primăriei. Conducerea Serviciului de Administrare şi Monitorizare Utilităţi Publice a prezentat, recent, consilierilor locali un raport de specialitate în care au atras atenţia asupra necesităţii urgente de reabilitare şi modernizare a sistemului de iluminat public din oraş.
Statisticile iluminatului public: reţele vechi de mai bine de 20 de ani
Potrivit studiului de fezabilitate întocmit de specialişti, reţelele vechi de mai bine de 20 de ani şi încă în uz atrag cheltuieli de până la 14,5% din suma totală de 1.436.700,84 lei, înghiţită anual din bugetul local pentru întreţinerea sistemul de iluminat public, iar ponderea valorii de reparaţii şi întreţinere creşte, în medie, cu 2,25% pe an. Acelaşi studiu de fezabilitate mai arată că modernizarea, dotarea şi înlocuirea acestor reţele de iluminat, care abia dacă mai funcţionează la limita inferioară a necesităţii ar putea diminua cheltuielile de întreţinere cu aproximativ 2,5% şi ar reduce consumul de energie pentru SIP existent, cu 10%.
Din păcate pentru cei responsabili de administrarea acestei probleme, modernizarea Serviciului de Iluminat Public nu mai suportă amânare, în principal din cauza existenţei energiei electrice în instalaţiile de iluminat public, ce prezintă un risc potenţial mai mare decât în cazul instalaţiilor interioare. Orice cetăţean, indiferent de vârstă sau pregătire profesională are acces la aceste reţele, iar pericolul de eventuale incidente creşte considerabil. Studiile efectuate de specialişti au reliefat faptul că, în prezent, în Alba Iulia, 11 din cele 76 posturi de transformare nu au puncte de aprindere a iluminatului public situate exter