Peste 50 de spitale dintre cele 67 propuse spre reprofilare de către Ministerul Sănătăţii au fost deja evacuate, iar mutarea pacienţilor din restul urmează să se facă la începutul acestei săptămâni.
"Procesul a fost deja finalizat pentru majoritatea unităţilor", a spus Raed Arafat, subsecretar de stat în cadrul Ministerul Sănătăţii.
Măsura afectează 670 de medici dintr-un total de 50.000 în România şi 2.043 de asistente dintr-un total de 130.000, precum şi personaul TESA aferent. Nu se cunosc date referitoare la personalul TESA din aceste spitale, dar dacă se ia în calcul exemplul Spitalului Orăşenesc Ţăndărei (Ialomiţa), unde din 110 angajaţi peste 15% este reprezentat de muncitorii TESA rezultă că peste 3.100 de oameni sunt afectaţi de această măsură la nivelul ţării.
Potrivit unor date anterioare ale Ministerului, spitalele au un buget de 50 mil. euro adică 2,8% din totalul de 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro), ceea ce înseamnă că au bugetul unei singure unităţi mari din Capitală, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Pentru a oferi servicii mai bune tendinţa în străinătate este ca spitalele să devină mai mari, mai bine dotate şi cu mai multe secţii. Prin această măsură, oraşe precum Ţăndărei cu 12.000 de locuitori rămân fără spital, însă rămâne la decizia primarului dacă vor avea centre de permanenţă (centre în care medicii de familie asigură consultaţii non-stop).
Reprofilarea face parte dintr-un plan de reorganizare a sistemului de sănătate, care include atât 67 de unităţi ce îşi vor schimba obiectul de activitate, cât şi un număr de spitale ce vor fi comasate cu altele mai mari. Lista comasărilor urmează să fie finalizată.
Ca soluţie pentru clădirile acum libere, Ministerul a propus transformarea în cămine pentru bătrâni, centre de permanenţă sau cabinete medicale de specialitate.
Reprofilarea are însă nevoie de acceptul