În data de 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat și publicat Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. La acea dată au fost analizate și evaluate nevoile reale ale statelor riverane fluviului Dunărea. Autorităţile locale şi judeţene şi-au făcut deja planuri pentru atragere de fonduri
Anul acesta, la sfârşitul lunii martie a avut loc la Palatul Parlamentului, lansarea oficială a Forumului Național privind implementarea Strategiei Uniunii Europene, pentru Regiunea Dunării, acesta fiind singura structură de coordonare la nivel național a acțiunilor și proiectelor desfășurate de țara noastră ca parte activă a strategiei dunărene.
Pilonii principali ai Strategiei Dunării
Șeful diplomației române Teodor Baconschi, a declarat în cadrul întâlnirii de la Parlament că printre prioritățile României privind Regiunea Dunării se numără atragerea de fonduri europene, pentru dezvoltarea durabilă a spațiului dunărean.
Strategia Dunării se axează pe patru domenii: conectivitatea, ceea ce reprezintă transport durabil și rețele de energie, protecția mediului, a resurselor de apă și managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică a zonelor riverane fluviului în diverse domenii, cum ar fi cultură, educație, cercetare, turism și dezvoltare rurală și îmbunătățirea sistemului de guvernare.
10 proiecte propuse de Consiliul Judeţean
Potrivit declaraţiilor directorului executiv adjunct al Direcţiei de Cooperare Interregională Strategii şi Proiecte (DCISP) din cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu, Miruna Dudău, Strategia Dunării reprezintă un domeniu de interes pentru judeţul Giurgiu.
Consiliul Judeţean a transmis MAE, 10 idei de proiecte pentru judeţul Giurgiu, în domenii de interes precum transport integrat, managementul surselor de energii regenerabile, protecţia mediului, acţiuni de promovare a turismului în regiunea de gra