Anul electoral 2012 si retragerea expunerilor bancilor straine din tara pun in pericol plata la timp a datoriei catre FMI, sustin analistii consultati de DailyBusiness.ro. Pe de alta parte, Guvernul exclude aceasta posibilitate.
Evaluarea Fondului Monetar International (FMI), exprimata in raportul de tara, arata ca Romania prezinta riscuri semnificative in ceea ce priveste dificultatile de rambursare imprumutului contractat.
In acest context, analistul Ilie Serbanescu sustine ca vor fi luate noi masuri de austeritate.
Analistul economic Radu Limpede a declarat pentru DailyBusiness.ro ca afirmatiile FMI se bazeaza nu atat pe istoricul datoriilor catre Fond, care "este unul exceptional, ci pe analiza de cash-flow".
Limpede a explicat ca in ciuda istoricului favorabil, dificultatile de restituire ar putea fi generate, de data aceasta, de suma ridicata a imprumutului, de aproximativ 20 miliarde de euro.
Totodata, Limpede a adaugat ca economia romaneasca este inca vulnerabila, putand fi antrenata intr-o posibila noua criza mondiala.
Limpede: Alunecarile populiste ar putea afecta economia
Pe de alta parte, teama FMI vine si in contextul in care anul 2012 este un an electoral.
Limpede a afirmat ca economia ar putea fi afectata de "alunecarile populiste si decizii luate impotriva acordului incheiat cu FMI".
"Fondul Monetar a luat in calcul si acest scenariu, al volumului datoriilor si al evenimentelor cu probabilitatea mica", a adaugat Limpede.
Potrivit aceluiasi raport al FMI, exista riscul ca bancile straine sa fie puse in imposibilitatea de a-si mentine expunerea in Romania, in ciuda angajamentului lor de a face acest lucru.
Serbanescu: Nu vom putea plati din cauza bancilor
In acest context, analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pent