Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Gorj a obţinut o finanţare în valoare de patru milioane de euro prin programul „Life Natura“. Investiţia presupune refacerea a patru habitate naturale din Gorj, dar şi refacerea infrastructurii din nord-vestul judeţului şi se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani.
Proiectul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj implică mai mulţi parteneri, printre care şi o firmă româno-americană, ai cărei reprezentanţi sunt specializaţi în tratarea cancerului la pădurile de castan. De asemenea, trei experţi din cadrul Universităţii Wisconsin Milwaukee din Statele Unite ale Americii vor ajunge în cele zece localităţi gorjene din nordul judeţului implicate în proiect.
Unul dintre cele mai importante obiective ale cercetătorilor români şi americani este şi refacerea a peste 20 de hectare de plantaţii de jnepeni, acestea fiind afectate în ultimii ani de exploatarea iraţională a masei lemnoase din munţii Gorjului.
Cel mai mare proiect din România
Elisabeta Juveloiu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj, a declarat că primele acţiuni de punere în practică a proiectului vor începe peste aproximativ trei săptămâni.
Potrivit aceleiaşi surse, suprafaţa vizată pentru realizarea investiţilor de patru milioane de euro depăşeşte 90.000 de hectare, începând cu localităţile din dreapta râului Jiu, respectiv Turcineşti şi Schela şi terminând cu Tismana şi Padeş: „Jumătate din proiect îşi propune să refacă biodiversitatea, iar cealaltă jumătate să realizeze infrastructura necesară pentru conservarea biodiversităţii şi crearea unui cult pentru ecoturismul în zonă. Este cel mai mare proiect depus în ţară, care îşi propune să refacă patru habitate: cel de jnepeni, de castani prin înlăturarea unei ciuperci dăunătoare, protejarea şi monitorizarea unei specii de gândac Rozalia Alpina, precum şi inventar