Stupoare printre consumatorii francezi: ei au aflat, în urma unui studiu comparativ, că au în sânge un procent mai mare de pesticide comparative cu americanii. Greu de înţeles cum e posibil acest lucru într-o ţară renumită pentru plăcerea ei de a mînca, pentru importanţa care i se acordă gastronomiei. Adevărul este însă acesta, teribil şi alarmant.
Agricultura intensivă utilizează pesticide, industria alimentară utilizează pesticide, iar ele trec în mod natural în sângele consumatorului. La sfârşitul lunii trecute a fost organizată în Franţa o "săptămână anti-pesticide".
Manifestarea a ajuns la a şasea ediţie şi implică asociaţii de consumatori, organizaţii ecologiste, precum şi diverşi actori ai vieţii sociale începând cu nutriţioniştii şi terminând cu asociaţii de părinţi. Este oare însă posibil să mâncăm timp de o săptămână alimente fără pesticide? Cam greu, recunosc iniţiatorii operaţiunii, întrucât substanţele chimice ne-au invadat cotidianul.
Totuşi, nu strică să învăţăm să privim şi să descifrăm mesajele de pe etichete. Sau chiar să fim atenţi la cum arată produsul. Când într-un supermarket dăm peste grămezi de struguri care arată de altfel foarte bine dar găsim undeva şi menţiunea "a se spăla înainte de consum", ei bine, această simplă frază trebuie să ne pună pe gânduri. Pentru că în acest caz strugurii respectivi nu au suportat doar un tratament cu pesticide în faza de producţie, ci şi un al doilea tratament chimic pentru a rezista în faza de transport. Aşa că... atenţie eventual la strugurii care arată excelent dar care vin din Peru, de exemplu.
În mod sistematic, deci, fructele şi legumele din import şi mai ales cele care sunt aduse de la mare distanţă riscă să aibă un procent mai mare de pesticide decât cele produse pe o rază de 50 sau o sută de kilometri de locul unde sunt cumpărate.
În Franţa există norme precise leg