Pentru că raportul de forţe putere - opoziţie în Senat este în practică de 68 la 68, prin absenţa forţată de la lucrări a senatorului arestat Voicu, senatorii puterii s+au gândit la o soluţie facilă prin care să nu mai rateze susţinerea prin vot a proiectelor Guvernului, având în vedere că, în ciuda tuturor urechelilor, aleşii puterii nu pot fi forţaţi să stea lipiţi de scaune în cele două ore de plen luni şi cele trei de miercuri.
Prin urmare, liderul de grup al UDMR, Attila Verestoz, a propus într+o şedinţă trecută a Biroului Permanent modificarea programului de lucru al Senatului în ideea stabilirii unei singure zi pentru votarea legilor, astfel încât toţi aleşii să poată fi mobilizaţi atunci. În propunerea lui Verestoy, sesiunea de vot final ar fi trebuit stabilită pentru ziua de luni, în intervalul orar 16=18, urmând ca şedinţa de plen de miercuri să fie destinată doar dezbaterii legilor, dar fără vot, ceea ce nu ar fi obligat puterea la prezenţă completă.
“Stimaţi colegi, când domnul Verestoy a spus că avem o problemă la vot, recunoştea problema pe care majoritatea o are la vot, dar acest lucru nu ţine neapărat de anumite chestii care nu pot fi amenajate. Adică putem, în aceleaşi condiţii de raport între majoritate şi opoziţie, să ne facem viaţa mai uşoară şi noi, liderii, şi colegii noştri care în decursul legislaturilor au optat pentru un program din ce în ce mai simplu, ajungând de la Constituantă, când erau 6 zile pline pe săptămână şi până acum când sunt vreo 6 ore pe săptămână”, a susţinut propunerea lui Verestoy senatorul PDL Cristian Rădulescu, potrivit stenogramei respectivei şedinţe a conducerii Senatului.
Propunerea puterii a fost criticată de liderul liberal de grup Puiu Hasotti, care a atras atenţia asupra iminenţei chiulangismului la şedinţa în care nu va mai fi sesiune de vot ci doar dezbateri. “Stimaţi colegi, eu pot să-i înţ