Proiectul legii dialogului social, prezentat luni, în şedinţa coaliţiei de guvernare, de ministrul Muncii, Ioan Botiş, prevede ca sindicatele să fie recunoscute ca reprezentative doar dacă vor avea ca membri cel puţin jumătate plus unu din numărul salariaţilor unităţii, faţă de o treime, în prezent.
Prevederea va duce la dispariţia multor sindicate, spune Petru Dandea, vicepreşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa. "Rata medie de sindicalizare în România este de 35%, deci e limpede că multe sindicate fie vor fuziona, fie vor dispărea, pur şi simplu, în funcţie de decizia salariaţilor respectivi", a declarat Dandea, pentru gândul. În companiile în care nu vor exista sindicate, reprezentanţii salariaţilor la discuţiile cu patronatul vor fi aleşi prin vot secret. Dandea consideră că secretizarea votului nu va funcţiona, iar angajatorii vor "negocia" cu marionete. "Dacă legea se va aplica în forma actuală, singura şansă a multor salariaţi va fi o mişcare sindicală de tip underground, după modelul american al anilor '60 - '70, cu Jimmy Hoffa în prim-plan. Această mişcare va fi construită pe relaţii de ostilitate cu angajatorii", spune Dandea.
Tot conform proiectului de lege privind dialogul social, Guvernul îşi va retrage reprezentanţii direcţi din Consiliul Economic şi Social, însă va desemna reprezentanţi ai societăţii civile.
Reprezentanţii sindicatelor vor putea participa în consiliile de administraţie la nivelul unităţii doar la invitaţia angajatorului. Angajatorul nu va mai avea obligaţia de a pune la dispoziţia sindicatului spaţiul necesar desfăşurării activităţilor specifice. Remuneraţia liderilor de sindicat va fi asigurată exclusiv de organizaţia sindicală.
Proiectul prevede înfiinţarea unui nou organism consultativ - Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social şi a Oficiului de Mediere şi Arbitraj a conflictelor colecti